Specialiseringstjänstgöring

Att arbeta som hjärnkirurg eller specialistläkare är en barndomsdröm för många människor. Däremot kan det vara svårt att veta precis hur man bör gå tillväga för att uppnå det. Att det krävs en lång och krävande utbildning är de flesta på det klara med, men det går inte att gå direkt från gymnasiet till kirurgskolan. Istället är det flera steg som måste avklaras innan du kan kalla dig specialist. När du arbetar med människor inom sjukvården ställs det höga krav på din kompetens och för att säkerställa den är många år av träning ett måste.

Det första steget är att söka in till en läkarutbildning. Det råder hård konkurrens om platserna och läkarlinjen ses ofta som ett prestigefyllt val, så höga betyg är ett måste. Om du inte har högsta betyg i gymnasiet kan du alltid välja att göra högskoleprovet och försöka komma så nära toppresultatet 2.0 som möjligt. Din chans att bli antagen till utbildningen beror också på vilket universitet du söker till. Om du söker till stora universitet som Uppsala och Lund behöver du i regel toppbetyg medan andra utbildningar inte ställer riktigt lika höga betygskrav för att du ska få en plats.

Female surgeon in operating room, portrait

När du har genomgått den femåriga läkarutbildningen är det dags för allmänt tjänstgöring (AT). Den är obligatorisk för alla läkare som vill jobba på sjukhus och den tar ungefär två år i anspråk. Tanken är att du ska få möta patienter med verkliga problem i riktiga livet och lära dig att bemästra så många kompetensområden som möjligt. Först därefter påbörjar du ditt arbete att specialisera dig inom ett särskilt område tack vare specialiseringstjänstgöringen (ST). På så sätt får du erfarenhet av området i fråga och det gör det möjligt att exempelvis bli hjärnkirurg.

I slutet av specialiseringstjänstgöringen får du möjligheten att göra ett prov som ger dig ett specialistbevis. Det är intyget på att du har genomgått alla utbildningar som krävs för att du ska få kalla dig specialiserad och gör att du lättare hittar nya toppjobb. Om du får tid över efter jobbet kan du koppla av med gör det själv-projekt. Du hittar ditt material och dina verktyg på buildor.se.