Utbilda dig till läkare utomlands

Är du en person som intresserar dig för människors hälsa? Vill du hjälpa sjuka och rädda liv? Drömmer du om att utbilda dig till läkare men har inte betyg som räcker hela vägen fram? Då kan ett alternativ vara att studera utomlands! I Sverige har vi i dagsläget relativt få platser på läkarprogrammen vilket gjort att betygskraven är extremt höga. Som tur är finns det många möjligheter att ansöka till läkarutbildningar utomlands och det behöver inte innebära att du måste komplettera din utbildning om du senare vill arbeta i Sverige.

Ett tufft men viktigt yrke

Att studera till läkare är tufft men också viktigt och givande. Det finns många sjukdomar att bekämpa och under din utbildning får du läsa mer om amyotrofisk lateral skleros ALS och andra livshotande sjukdomar. Kanske leder dina studier vidare till forskning kring sjukdomar som just ALS? Om du väl bestämt dig för att söka till en läkarutbildning utomlands finns det några saker som kan vara värda att tänka på. Till exempel finns det inom EU ett läkardirektiv vilket innebär att du är godkänd att arbeta som läkare inom EU om du utbildat dig där. Det enda du behöver för att exempelvis få arbeta i Sverige efter utbildningen är en läkarlegitimation som du skaffar via Socialstyrelsen.

Vanligast att studera i Danmark

De allra flesta svenska studenter som läser till läkare utomlands gör detta i vårt grannland Danmark. Där finns fyra universitet som erbjuder läkarutbildningar och att som svensk välja Danmark kan ha många fördelar. Framförallt är har vi en språklig och kulturell gemenskap med landet som gör att det kan vara relativt lätt att snabbt komma in i samhället och studierna, sedan är det nära hem för den som känner att det är viktigt att ha nära och kära inpå knuten. Andra populära länder inom Europa är Polen, Rumänien och Ungern. Att läsa till läkare i historiska städer som exempelvis Budapest kan vara en positivt erfarenhet som får dig att sticka ut i mängden.

pulse